Voor de meesten is het uitzoeken van een keuken geen dagelijkse kost en daarbij ook niet het leukste wat er bestaat. Alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn, zien de meesten er toch als een blok tegenop. Ondanks het feit dat het uitzoeken van een keuken een complexe aangelegenheid kan zijn, is het vele malen makkelijker dan we vaak denken. Het probleem zit hem namelijk met name in het feit dat we te moeilijk denken. Je zult merken, dat wanneer je dit ‘project’ stap voor stap aanvliegt, het uitzoeken van een keuken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Speciaal daarom hebben we een aantal praktische tips die hier heel goed aan bij kunnen dragen. 

Weet wat je wilt

Er is natuurlijk niets zo vervelend als zonder een concreet idee een keukenwinkel binnen te lopen. De kans dat je van het ene uiterste in het andere uiterste schiet is dan namelijk gigantisch groot. Zo kan het zijn dat je een keuken met kookeiland geweldig vindt, maar enkele keukens verder ineens iets totaal anders hebt gezien wat het zou moeten worden. Je doet er daarom dus ook goed aan om in eerste instantie vrij blanco een keukenzaak binnen te lopen en daar voor jezelf rustig een rondje te maken. Al deze indrukken laat je vervolgens even bezinken en bespreek aan de keukentafel met je partner wat jullie nu eigenlijk mooi vinden. Op basis hiervan komen er een aantal ideeën naar voren, waar je vervolgens gericht mee aan de slag kunt.

Het budget

Het uitzoeken van een keuken is natuurlijk niet zomaar iets. Er gaat een flink som geld mee gemoeid en zal dagelijks gebruikt gaan worden. Waar we verschillende diensten eenvoudig online kunnen vergelijken, is een keuken een beleving. Het vinden van de goedkoopste sim only kun je met een paar drukken op de knop regelen, net zoals een andere internet en televisie abonnement. Een keuken daarentegen is maatwerk, waardoor het belangrijk is bepaalde zaken vooraf vast te stellen. Nu je weet wat je ongeveer wilt, is het handig een budget te bepalen. Dit kan het spaargeld zijn waar je jaren voor hebt gespaard, maar ook een bouwdepot. Aan de hand van je budget kunnen jullie kijken of wat je wilt ook daadwerkelijk realiseerbaar is. 

Laat een ontwerp maken

Het idee en budget is bekend, nu is het zaak om een ontwerp te laten maken. Met de huidige technieken kan er vaak vrijblijvend een prachtig 3D-ontwerp worden gemaakt, zodat je een goed beeld krijg bij hoe het er nu in werkelijkheid uit komt te zien. Uiteraard is het niet verstandig het bij één partij te houden en daarom ook aan te raden om meerdere ontwerpen op te vragen. Aan de hand van deze ontwerpen kunnen jullie voor jezelf een keuze maken wat het beste aansluit op je wensen en kun je dit ontwerp waar nodig ‘finetunen’. Op het moment dat je het gewenste ontwerp hebt gezien, kun je met de desbetreffende winkel in gesprek over de verdere stappen zoals het laten plaatsen en natuurlijk ook de kosten. Uiteraard is het in de praktijk allemaal iets meer werk dan deze stappen doen vermoeden, maar je zult merken dat je met een goed plan vaak in no-time je ideale keuken op papier hebt staan.