Het aanschaffen van een nieuwe keuken is natuurlijk niet iets wat je iedere dag doet. Naast het feit dat het een enorme uitgave is, maakt de keuken ook voor een groot deel onderdeel uit van je woonkamer. Des te belangrijker dus om hier rustig de tijd voor te nemen. Het proces van het uitzoeken van een keuken, naar het daadwerkelijk ook laten plaatsen ervan, is een proces dat flink wat tijd in beslag neemt. Er zijn namelijk allerlei zaken waar je rekening mee moet houden en daarbij komt ook dat een keuken volledig op maat wordt gemaakt, dus alles tot in detail moet worden uitgewerkt. Om ervoor te zorgen dat jij exact weet waar je allemaal op moet letten tijdens het uitzoeken van een nieuwe keuken, hebben we een aantal handige tips voor je.

Hoeveel wil en je kunt uitgeven?

De belangrijkste vraag voordat je kunt beginnen met je zoektocht, is natuurlijk het budget. Dit kan zijn het geld dat je hebt gespaard, maar ook een lening die je opneemt voor het kopen van een nieuwe keuken. Dit kan namelijk middels een bouwdepot, maar ook via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Handig is dus eerst te weten hoeveel kan ik lenen voor een nieuwe keuken. Wanneer je dit weet, kun je ook concreet bepalen aan welke eisen je keuken allemaal moet voldoen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld kookeiland wilt of dat er bepaalde apparaten zijn die per se geplaatst moeten worden.

Zorg voor een goede voorbereiding

Nu je weet wat je maximaal te besteden hebt voor je nieuwe keuken, is het tijd om je te gaan oriënteren. Toch is het wel belangrijk om eerst voor jezelf een lijstje te maken met zaken die je belangrijk vindt en welke zaken mooi meegenomen zijn. Dit wordt ook wel ‘nice to have’ en ‘need to have’ genoemd. Zorg er dus voor dat je een lijstje maakt met de praktische zaken, zoals bijvoorbeeld een vaatwasser, combi oven en eventueel koffiezetapparaat. Voor de meeste mensen zijn deze dingen noodzakelijk. Het andere deel van het lijstje kan bestaat uit eventueel aanvullende opties, zoals een koelkast die ijsblokjes kan maken of het hebben van een wijnklimaatkast. Afhankelijk van het geld dat overblijft, kun je deze eventueel alsnog toevoegen.

Weet wat de mogelijkheden zijn

De droom voor de meeste vrouwen, is een leefkeuken met prachtig groot kookeiland. Maar wanneer je beperkte ruimte hebt, dan weet je natuurlijk ook dat dit niet kan. Je doet er daarom dus ook goed aan om de ruimte op te meten, zodat je tijdens het oriënteren bij verschillende keukenzaken een realistisch beeld kunt schetsen van wat er wel of juist niet mogelijk is. Het is dus ook belangrijk om wel realistisch te blijven voor jezelf. Niet alleen qua budget, maar ook als het gaat om de ruimte die je hebt voor het plaatsen van een nieuwe keuken.